Súdna rada požiada prezidenta, aby zbavil funkcie levickú sudkyňu

21.05.2012 Krupina

Bratislava 21. mája (TASR) - Súdna rada na svojom dnešnom zasadnutí v Dudinciach rozhodla, že podá návrh prezidentovi SR Ivanovi Gašparovičovi, aby zbavil funkcie sudcu levickú sudkyňu Evu Koczanovú. TASR o tom dnes informovala Kancelária Súdnej rady.

Koczanovú minulý rok v máji Krajský súd v Nitre právoplatne odsúdil za jej štyri rozsudky, ktoré vydala v rozpore so zákonom. Súd ju potrestal ročným väzením s podmienečným odkladom na dva roky. Keďže vtedajší rozsudok bol právoplatný, vykonávať sudcovské povolanie už nemohla.

Podľa obžaloby Koczanová rozhodla v troch prípadoch určenia otcovstva v rozpore so zákonom a v jednom prípade rozhodla o určení starootcovstva, čo slovenská legislatíva nepozná. Údajne to súviselo s podvodnými reštitúciami nehnuteľností po šľachticoch v okolí Levíc. Sudkyňa sa na pojednávaní bránila tým, že je stíhaná za rozhodovaciu činnosť, právny názor a procesný postup. Dôvody celého stíhania však podľa nej majú širšie súvislosti. Prokuratúra v tomto prípade začala konať sama, čo Koczanová považuje za neštandardné. Na trestné stíhanie ju vydal Ústavný súd SR, aj tu má sudkyňa pochybnosti, že dostal upravené spisy. Podala už dve trestné oznámenia za zneužitie jej rozhodnutí a nezákonné manipulovanie so súdnymi spismi. Podozrenia podľa nej dovtedy neboli prešetrené.

Koczanová povedala, že pod tlakom žije od roku 2002, má dve maloleté deti, o ktoré má strach. Prípad sa pre ňu začal po tom, ako jej príbuzný poukázal na rozsiahlu trestnú činnosť, ktorá smerovala do radov prokuratúry. Raz si dokonca našla pod autom drevené dosky so skrutkami, ktoré jej mali prepichnúť pneumatiky. Koczanová odmieta, že by na základe svojich chybných rozhodnutí prišla k nejakému prospechu. Súd ju nakoniec odsúdil za to, že svojimi rozhodnutiami poskytla neoprávnenú výhodu advokátke Beáte Hilvertovej, ktorá všetky štyri návrhy podala. Sudkyňa uviedla, že jej manžel má s advokátkou nenávistný vzťah a preto nemá najmenší dôvod, aby ju zvýhodnila. Čudovala sa, prečo je stíhaná ona a nie advokátka Hilvertová, zamestnanci pozemkového úradu a ľudia, ktorí žiadali o určenie otcovstva a starootcovstva. Dodala, že nevedela, že jej rozhodnutia majú byť podkladmi na reštitučné nároky. Domnievala sa, že majú slúžiť na vydanie rodných listov. Účelom celej kauzy je podľa nej docieliť, aby skončila ako Juraj Majchrák. Tento sudca Najvyššieho súdu SR nedávno spáchal samovraždu.

Obhajcovia sudkyne pred súdom pripustili, že v sporných prípadoch pochybila. To však podľa jej obhajkyne Ildikó Osvaldovej nie je možné kvalifikovať ako trestný čin. Odmietli, že by zámerne rozhodla v rozpore so zákonom. Podľa nich na to neexistuje žiadny dôkaz.

Okresný súd v Nových Zámkoch sudkyňu Koczanovú vlani v októbri odsúdil na rok väzenia s podmienečným odkladom na dva roky. Koczanová sa voči tomu odvolala. Napriek tomu, že na nižšom súde neuspela, chce sa obrátiť na medzinárodné inštitúcie. Prokurátor Michal Horváth odmietol jej prenasledovanie. Dodal, že Koczanová sa snaží vyvolať dojem, že ju stíhajú za rozhodovaciu činnosť.
 

Vyberte región